BOTOX

Ботокс против бръчки Колко струва да имаме съвършена външност?

Нашето лице се състои от 57 мускула, като само малка част от тях работят постоянно. Мускулите, „лишени“ от движение, постепенно отслабват, тонусът се понижава и те се отпускат. В резултат на което се появяват торбички под очите, отпускат се бузите и брадичката, горните клепачи „натежават“. Грижите и емоциите също оставят своя отпечатък, дори и върху младото лице – по челото се образуват малки бръчици – издайници, между веждите се получават гънки, нагъват се ъгълчетата на очите, образува се т. нар. „пачи крак“… какво да направим?

Нима трябва да се примирим? Всяка дама, подвластна на красотата и суетата, би дала категоричен отговор: „В никакъв случай!“. Съществуват много начини за борба с остаряването на кожата. Ние не можем да спрем този физиологичен процес, защото това е неизбежна част от нашия живот. Но можем да се отървем от досадните бръчки с помощта на кремове с лифтинг ефект, пилинг, корекции с лазер, подкожни инжекции с биологични вещества – хиалуронова киселина или собствени мазнини, хирургическа намеса или ботокс терапия.

Първите методи изискват време и постоянство, за да има резултат, докато процедурите с ботокс дават почти мигновен резултат (в рамките на 24 до 48 часа) и по-скоро нямат странични ефекти. Ботоксът се радва на голяма популярност през последните няколко години, но парадоксалното е, че той е бактериална отрова.

Ботокс – бактериална отрова?

Ботокс е медикамент, който се произвежда от ботулиновия токсин тип А. Този токсин се синтезира и отделя от специфичен вид бактерии, наречени Clostridium Botulinum. В природата те съществуват единствено в анаеробна (безкислородна) среда и отделят екзотоксин по време на размножаването си. Познати са няколко типа ботулинов токсин – A, B, C, D, E, F и G, като за целите на медицината се използва основно тип А и много рядко тип В. Инжектирането му в нищожни количества директно в мускулатурата, предизвиква нейната релаксация и същевременно изглаждане на надлежащата кожа.

Какво е общото между ботулизма и ботокса?

Бактерията Clostridium Botulinum (грам – отрицателни) предизвиква смъртоносното хранително отравяне, наречено ботулизъм. Бактериите се развиват и размножават в животни, риби, птици и чрез тях попадат в човека. В консервираните продукти те се рзамножават много по-бързо, защото там средата също е анаеробна. Когато попаднат в храносмилателния тракт на човека, бактериите отделят екзотоксин, който прониква в кръвта и бързо достига до всички тъкани и органи. Настъпва силно увреждане на нервната система, защото бактериалният токсин причинява нервно-мускулна парализа. Токсинът уврежда и малките кръвоносни съдове, в резултат на което настъпват много различни по големина кръвоизливи във вътрешните органи. Обикновено лечението се провежда в инфекциозно болнично отделение, включва прилагането на специфичен противоботулинов серум, както и широкоспектърни антибиотици, витамини, вливания на глюкозо-солеви разтвори.

Важно е, да се отбележи, че инжектирането на ботокс в мускулите не може да предизвика развитие на ботулизъм. Какво знаем за ботулиновият токсин?

Ботулиновият токсин, известен с наименованието „ботокс“, е открит през 1822 год, а едва през 1968 год. започва неговата употреба за медицински цели. От 1978 год. се прилага в офталмологията, когато очни хирурзи случайно откриват, че с помощта на ботокс успешно се лекуват някои случаи на страбизъм (кривогледство) при децата и блефароспазъм (неконтрулируемо мигане). По-късно намира приложение и в неврологията за лечение на лицев хемиспазъм, шийна дистония (болезнено неврологично заболяване съпроводено със спазъм на мускулите в областта на раменете и шията). През 1992 год. се поставя началото на т. нар. ботокс терапия. Успешно се третират мимическите бръчки на лицето, както и бръчките „пачи крак“, а дори намира приложение за лечение на хиперхидроза – състояние на обилно изпотяване.