НЕОПЕРАТИВНА ЛИПОСУКЦИЯ

AQUALYX / АКВАЛИКС

Какво е АКВАЛИКС?

Голям брой научни проучвания от XX век са проведени посредством оф-лейбъл (неофициално одобрени) способи на приложение на фосфатидилхолин и натриев деоксихолат за неоперативно намаляване на локализирани мастни натрупвания. Резултатите от тези проучвания сочат, че активната съставка в адиопоцитолизата е детергента натриев деоксихолат, а не фосфатидилхолин. Въпреки това, приложението чрез стандартно енжектиране води до сериозна тъканна некроза, поради липсата на селективност и подходяща техника.

На базата на тези проучвания през 2007 година, Проф.Мотолезе започва да работи върху нова формула, която селективно разрушава мастната клекта – адиопоцитолиза, без да уврежда тъканите в съседство. Това проучване доведе до разработването на нов продукт – Акваликс, с прецизна селективност към мастната тъкан в комбинация със специална техника на инжектиране – интралипотерапия.

Акваликс е микрогелообразно средство, съдържащо минимални количества от мулекули с адиопоцитолитно действие (произлизащо от натриевия деоксихолат) с кратък полуживот. Способен е да модулира и засилва ефекта при обработване с ултразвук на мастната тъкан чрез външно прилагане ан средно-честотен ултразвук. Акваликс трябва да се инфилтрира по селективен начин, единствено и само с инжекционната техника, наречена интралипотерапия, използвайки игли „Липоинжект“ и от лекари квалифицирани да извършат процедурата. Днес Акваликс е единственият продукт в света регистриран за инжекционно лечение, за неоперативно премахване на локализирани мастни натрупвания.

От представянето на Аквалист (2009) до сега, повече от 500 000 флакона са били използвани и няма данни за усложнения като кожна некроза. Аквалист се използва в повече от 60 страни по целия свят.

ХИСТОЛОГИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Хистологични проучвания, проведени екс виво показват как комбинираното действие на Акваликс и външно приложен средночестотен ултразвук, за период от 3 до 6 седмици, може да доведе до изменения на мастната тъкан като: раздуване на клетката, хомогенизиране на цитоплазмените вакуоли и скъсване на клетъчната мембрана, което води до лизис (разрушаване) на адиопоцитната клетка.

КАК РАБОТИ АКВАЛИКС?

Акваликс е решение без фосфатидилхолин, в което основното вещество, способно да разруши мастната клетка е детергент (отслабен натриев деоксихолат). Детергентът разтваря мазнините, унищожавайки клетъчната мембрана започвайки процеса на адипоцитолиза.
Веднъж инжектиран в мастната тъкан, Акваликс причинява разрушаването на мастните клетки, освобождаване на вода и триглицериди, първото се отделя чрез бъбреците, а второто се метаболизира в черния дроб. За разлика от обичайно използваните решения с фосфатидилхолин, Акваликс е:

  • БЕЗБОЛЕЗНЕН И ПО-ЕФИКАСЕН
  • НЕИНВАЗИВЕН (1-2 ВХОДНИ ТОЧКИ ПРИ ИНЖЕКТИРАНЕ НА ЗОНА)
  • ПО-БЪРЗ – ИЗИСКВА СЕ ПО-МАЛЪК БРОЙ ПРОЦЕДУРИ ЗА ПОСТИГАНЕ НА ЖЕЛАНИТЕ РЕЗУЛТАТИ

КОЙ Е НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯ ПАЦИЕНТ ЗА ТОВА ЛЕЧЕНИЕ?

Най-добри резултати могат да бъдат постигнати при пациенти с нормално тегло или само с леко наднормено тегло с натрупвания на мастната тъкан. Специално при жени с локализирани мазнини в анатомични зони като бедрата, бричове, вътрешната част на бедрата, двойна брадичка и т.н., които няма да изчезнат въпреки диетите и физическите упражнения. Акваликс не е за хора със затлъстяване или пациенти, които са със значително наднормено тегло.

ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ

Акваликс трябва да бъде използван от здрави пациенти, не трябва да бъде инжектиран на хора с остри или хронични патологии на кожата в зоната, която ще бъде третиран; на пациенти с положителна анамнеза за анафилактични реакции или сериозни алергии; на пациенти със сериозни заболявания на органите и системите, включително автоимунни заболявания; и на жени, които са бременни или кърмят.

ДАННИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ

Акваликс е регистриран като медицинско изделие за намаляване на локализираните мастни натрупвания, посредством специална техника наречена ИНТРАЛИПОТЕРАПИЯ.

Важен фактор за безопасността на пациента е изискването лекарят, който провежда лечението да е придобил дадената квалификация.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ЛЕЧЕНИЕТО?

В КАБИНЕТА

Необходими са историята на пациента и клиничен преглед преди лечението; по преценка на лекаря, може да има нужда от кръвни или физически изследвания.

ЛЕЧЕНИЕ

Акваликс трябва да се инфилтрира единствено и само с интралипотерапевтичен метод, използвайки специални игли (Липоинжект). Инфилтрацията трябва да бъде направена хомогенно в третираната мастна тъкан, това е гарантирано от специалните интралипотерапевтични игли. Лечението е безболезнено (към Акваликс трябва да бъде добавена местна упойка, напр. лидокаин).

ВЕДНАГА СЛЕД ТОВА – СИМПТОМИ СЛЕД ЛЕЧЕНИЕТО

След сесията, пациента може веднага да се върне към дневните си занимания. След инфилтрацията, могат да се появят едематозни (оточни) реакции, малки повърхностни хематоми или лека или умерена еритема на кожата, което следва да се счита за нормално, имайки предвид типа на проведеното лечение. Реакциите ще изчезнат напълно до няколко дни. Дори и поставянето на Акваликс да се понася добре, в редки случаи не може да бъде изключена вероятността от оплаквания от болка или краткотрайни сърбежи.