КАВИТАЦИЯ

Кавитация – Разбиване на дълбоки мастни натрупвания

Ултразвуковата кавитация е най-новият и за момента най-мощният нехирургичен метод в борбата с локалните мастни натрупвания и целулита и не случайно е наричана „нехирургична липосукция”. С кавитация може да промените формата на тялото си, да намалите целулита, мастните образувания и натрупвания в проблемните зони, без да увреждате целостта на вашите тъкани.

Какво представлява методът Кавитация?

Кавитацията редуцира телесното тегло с помощта на ултразвукови вълни с честота 36 – 38 kHz. Те проникват в кожата и предизвикват ограничаване на обема на мазнините и течността в тъканите. Методът използва контролирани високочестотни вълни, които предизвикват образуването на микро-мехурчета във водната част на междуклетъчната среда, които се спукват за много кратко време – хилядни части от секундата. Така се получава процес на многократно образуване и спукване на множество микро-мехурчета, което води до многократно повтарящо се редуване на повишено и понижено налягане в околоклетъчната среда. При това вариращо налягане, мембраните на мастните клетки /адипоцити/ се спукват и натрупаните в тях мазнини навлизат в междуклетъчното пространство. От там те се извеждат от организма с помощта на лимфната и отделителна система.

Как се извършва процедурата

  • ЛИПОЛИЗА – Първоначалното действие  е фокусирано върху триглицеридите (TGs) в мастните клетки: клетъчните връзки се разпадат на свободни мастни киселини и глицерол. Свободните мастни киселини, които са неразтворими във вода, се свързват с веществото албумин и чрез него се пренасят към черния дроб или други органи, които имат нужда от тези високоенергийни съставки. С други думи, мастните киселини, освободени от третираните мастни клетки, се обработват от организма по естествения път, който природата е определила за пренасянето на мазнини.
  • ЛИПОКЛАЗИЯ –  трайно се разрушава мембраната на мастните клетки и по този начин освобождава триглицеридите от самите клетки. Голяма част от триглицеридите се разпадат на свободни мастни киселини и глицерол, които се обработват от организма по описания по-горе начин. В случай, че триглицеридите не се разпаднат, те се свързват с липопротеини с ниска плътност, намиращи се в лимфата. Тези липопротеини се разграждат и така биват траспортирани към черния дроб, където се разпадат на свободни мастни киселини и глицерол.
  • ЛИПОИНДУКЦИЯ – Получава се след изменението на мембраната на мастните клетки след кавитационния ефект . Обработената мембрана губи някои от своите качества, в случай, че не е разрушена, като по този начин не е в състояние да се регенерира. Имунната система я разпознава като „чужда” и микрофагите я унищожават. Освободените триглицериди, или техните производни, се изхвърлят от организма чрез урината – по естествен метаболичен начин.

Апаратът щади кръвоносните съдове, периферните сензорни нерви и съединителната тъкан. Тъй като ефектът е локализиран на определена дълбочина, разположената отгоре тъкан не се поврежда, защото няма почти никакво загряване в нея. Особености

На един сеанс не може да се третират повече от 5 – 6 квадранта /един квадрант е равен на 10х10 сm/. Не се обработва цялото тяло, както е при другите методи, а се обработва група проблемни зони. Новата технология и клинични изпитания налагат това с цел по-голяма ефективност, защото при кавитацията се разрушават по-голям брой мастни мембрани и се натрупват по-големи количества свободни мастни киселини /TGs/, които се насочват към черния дроб. На организма е необходимо повече време да преработи тези отпадни продукти и по естествен метаболитен начин да ги изхвърли.

Кога се вижда резултатът от процедурата?

И трите механизма  водят до бързо и безболезнено премахване на мастните депа, в резултат на което обиколката на третираната зона намалява видимо и трайно още през първите 3 – 4 сеанса – до 1 см на процедура. Има видими и трайни резултати, които могат да се сравняват с тези след липосукция, но без недостатъците на инвазивните интервенции. Тялото трайно се моделира за 2 – 3 месеца.

Колко процедури са необходими?

Правят се общо 6 – 8 процедури – по 1 път седмично. За добър и траен ефект препоръчително е процедурите да се съчетават с прием на хранителни добавки за ускоряване на обмяната на веществата, и правилен двигателен режим – най-малко 3 км ходене на ден или фитнес.

Съчетаване с други процедури

С всички познати методи на лимфен дренаж – ръчен и вакуумен. Частичният е задължителен след всяка процедура. Цялостният се прилага през 1 – 2 процедури.

Най-добре се комбинира с радиофреквенция, защото тя стяга и стимулира колагена и бързо възстановява еластичността на отпуснатата кожа в зоната на изпразнените мастни депа – RF.